PARTNERI


Radno vrijeme INFO telefona 0800 42 00: Svaki radni dan: 09:00 – 13:00 sati, četvrkom od 15:00 - 18:00 sati, te u radno vrijeme Info centra.

0800/42-00

Pozivi mogući sa svih fiksnih i mobilnih telefona u Hrvatskoj
Koristite li usluge ICP
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Smatrate li da je trgovac nepošteno postupio prema vama, savjetujemo da zaštitu svojih prava potražite na Sudu časti HGK

Obrazac podnošenja prijave možete vidjeti klikom na siku.

Zakon o nasljeđivanju određuje kako se nasljednik može odreći nasljedstva javno ovjerovljenom izjavom ili izjavom danom na zapisnik kod suda do donošenja prvostupanjske odluke. Ovdje je važno uočiti da odricanje od nasljedstva ne vrijedi samo za onoga tko se nasljedstva odrekao, već i za njegove potomke, ako odricatelj nije izričito izjavio da se odriče samo u svoje ime.

U slučaju da su odricateljevi potomci malodobni, za ovo odricanje nije potrebno odobrenje tijela nadležnog za poslove skrbništva.

Svatko se može odreći nasljedstva. Zakon definira kako se nasljedstva ne može odreći nasljednik koji je raspolagao nasljedstvom ili nekim njegovim dijelom te mjere koje jedan nasljednik poduzme samo radi očuvanja ostavine, kao i mjere tekuće uprave, ali to ga ne lišava prava da se odrekne nasljedstva.

Ne može se djelomično odreći od nasljedstva, te onaj koji se odriče mora odlučiti odriče li se samo u svoje ime ili i u ime svojih nasljednika.

Što se tiče dugova, značajno je uočiti da nasljednik nasljeđuje samo dugove do visine vrijednosti imovine koju je naslijedio.

Npr. ako je nasljednik naslijedio 1.000 €, a dug je bio nekoliko stotina tisuća € vjerovnici će zadužiti nasljednika. Jako je važno da nasljednik prigovori kako ne bi odgovarao za tuđe dugove. Znači, ako se od nasljednika traži da plati dugove koje je imala osoba od koje je dobio nasljedstvo, nužno je u prigovoru izjaviti: „Vi kažete da dugovi osobe od koje sam primio nasljedstvo jesu nekoliko stotina tisuća €, ali ja sam naslijedio 1.000 € i ja prigovaram i odgovaram samo za 1.000 €“

Važno je i znati da ako ste već prihvatili nasljedstvo na ostavinskoj raspravi, vi ste odgovorni i za dugove, bez obzira na to kada saznate za njih.

ICP (Ž.T.)

0:00
0:00
T-com prigovori
e-mail: prigovori@t.ht.hr
Kada nepravda postane zakon, otpor je obaveza potrošača!  Samo informirani potrošač je zaštićen potrošač!  Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali (Margaret Mead)  Dobra zaštita potrošača nije samo u zakonodavstvu, ona može postići pravdu, stvoriti poštenije društvo i čak spašavati živote. (Helen McCallum)