PARTNERI


Radno vrijeme INFO telefona 0800 42 00: Svaki radni dan: 09:00 – 13:00 sati, četvrkom od 15:00 - 18:00 sati, te u radno vrijeme Info centra.

0800/42-00

Pozivi mogući sa svih fiksnih i mobilnih telefona u Hrvatskoj

Smatrate li da je trgovac nepošteno postupio prema vama, savjetujemo da zaštitu svojih prava potražite na Sudu časti HGK

Obrazac podnošenja prijave možete vidjeti klikom na siku.

Dana 17. rujna 2019. godine Vrhovni sud Republike Hrvatske objavio je na svojim službenim stranicama dugo očekivanu presudu kojom je odbio revizije tuženika - osam domaćih banaka koje su te banke uložile na presudu Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske u postupku povodom tužbe potrošača.

Vrhovni sud Republike Hrvatske u presudi je iznio pravni zaključak da su te banke u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe - ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula) a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo. Na navedeni način omogućeno je fizičkim i pravnim osobama da se u posebnim parnicama pozivaju na prihvaćene zahtjeve u ovom postupku, a sudovi u tim, pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja.

Objavljena presuda predstavlja drugu presudu u nizu kojom je Vrhovni sud Republike Hrvatske odlučio u korist Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača. Podsjećamo, Vrhovni sud Republike Hrvatske već je prije donio presudu kojom je utvrdio da odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi nisu dovoljno jasno objašnjene potrošačima.

Međutim, valja upozoriti kako će korisnici kredita u CHF morati pojedinačnim parnicama potraživati preplaćene iznose te nikako nije moguće prejudicirati odluke sudova u pojedinačnim predmetima.

Pojedinačne tužbe vezano uz valutnu klauzulu mogu se podnijeti do 2023. godine. Obzirom da postoji veliki broj čimbenika koji utječu na donošenje odluke o pokretanju postupka, ukoliko ste korisnik kredita u CHF, a niste pokrenuli postupak protiv banke ili razmišljate o navedenom, svakako savjetujemo da svoju pravnu poziciju provjerite kod odvjetnika koji će Vas najbolje savjetovati o Vašim pravima.

Za sva daljnja pitanja rado Vam stojimo na raspolaganju preko našeg pravnog savjetnika na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

MICP

0:00
0:00
T-com prigovori
e-mail: prigovori@t.ht.hr
Kada nepravda postane zakon, otpor je obaveza potrošača!  Samo informirani potrošač je zaštićen potrošač!  Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali (Margaret Mead)  Dobra zaštita potrošača nije samo u zakonodavstvu, ona može postići pravdu, stvoriti poštenije društvo i čak spašavati živote. (Helen McCallum)