PARTNERI


Radno vrijeme INFO telefona 0800 42 00: Svaki radni dan: 09:00 – 13:00 sati, četvrkom od 15:00 - 18:00 sati, te u radno vrijeme Info centra.

0800/42-00

Pozivi mogući sa svih fiksnih i mobilnih telefona u Hrvatskoj
Koristite li usluge ICP
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Smatrate li da je trgovac nepošteno postupio prema vama, savjetujemo da zaštitu svojih prava potražite na Sudu časti HGK

Obrazac podnošenja prijave možete vidjeti klikom na siku.

Korona kriza traje, a i osvijestili smo se od blagdanskog shopinga. Preko medija i interneta se nude "povoljni" krediti. Nijedan kredit nije povoljan, nego nužda za siromašne potrošače. Vaša banka nudi sve veće dopušteno prekoračenje? Takvo zaduživanje je luksuz - ima veće kamate od bilo kojeg kredita.

 1. Napraviti vlastiti “stres test” - Prvi je korak provjeriti prelaze li troškovi prihode. Koristite li dopušteno prekoračenje, a račune na karticama ne možete podmiriti u mjesecu u kojem dolaze na naplatu, odgovor je – trošite. U tom slučaju rješenje je štednja.
 2. Imate li kredit, uvrstite rast kamata - U računici rashoda treba uvrstiti “prostor” za povećanje rate, kamate su uglavnom promjenjive, a raste i tečaj franka.
 3. Isplanirajte i troškove godišnjih odmora - Ako s obitelji idete na zimovanje ili ljetovanje, trošak uključite u proračun na početku godine, kao i dječje ekskurzije i izlete.
 4. Računajte na plaćanje osiguranja i članarina - To su godišnje police autoosiguranja, životnog, osiguranja kućanstva ili polica koju plaćate uz stambeni kredit. Tu su i dodatno i dobrovoljno zdravstveno, treći stup mirovinskog osiguranja te članarine za kartice, dječje aktivnosti i rekreaciju.
 5. Rođendani, godišnjice, proslave... - Svake su godine na isti datum. Isplanirajte koliko možete izdvojiti za darove, proslave dječjih rođendana i sitna zadovoljstva.
 6. Fond za iznenađenja i hitne intervencije - Kvarovi kućanskih aparata, automobila, puknute cijevi... sve su to nenadani troškovi. Neki fiksni iznos treba izdvojiti za tu svrhu.
 7. Iznos štednje fiksirati među rashode - I to ravnopravno s ostalim troškovima. To može biti i minimalna svota, ali poželjno ju je izdvajati za hitne slučajeve i crni fond.
 8. Prerežite nepotrebne kreditne kartice - Čim im istekne članarina koju ste već platili, zaboravite kartice. Posebno revolving. Ostavite jednu karticu za hitne slučajeve.
 9. Preskupo dopušteno prekoračenje je luksuz - Ima veće kamate od bilo kojeg kredita. Ako ga se ne možete odreći, zacrtajte iznos mjesečnog smanjenja ili ga, zajedno s dugom po karticama, zamijenite gotovinskim kreditom. Čak su i kamate na kredit niže.
 10. Kredit u tu svrhu odobrava i osiguranje -  Ako imate policu životnog osiguranja, uzmite zajam osiguravatelja. Povoljnije je, kamate su oko 9 posto.
 11. Odbitke za djecu i uzdržavane članove - prebacite na supružnika koji ima veću plaću, isplati se.
 12. Nikad ne kasnite s ratama, skupo je - Posebno ako postoje zatezne kamate, troškovi opomene i kazne... Kasnite li s ratom kredita u banci, možete računati na smanjenje, pa čak i ukidanje limita po dopuštenom prekoračenju, oduzimanje kreditnih kartica.
 13. Plaćajte gotovinom i debitnim karticama - Često gotovina donosi popuste, a smanjenjem broja kartica niži su i troškovi članarina, naknade. Ako već morate platiti na rate, provjerite nudi li se, i za koje kartice, beskamatno obročno plaćanje. Kupujete li na sniženjima, nosite popis i ne izlazite iz okvira.
 14. Prebacite što više računa na trajni nalog - Komunalije i ostale režije i račune plaćajte i internetom. Štedi vrijeme i novac za naknade.
 15. Kupujete li karte ili pokaz za javni prijevoz, popusti se dobivaju na polugodišnju ili godišnju kartu. Jednako tako, povoljnije su i premije osiguranja koje se plaćaju za dulje razdoblje. Dio troškova prijevoza može se zamijeniti pješačenjem ili bicikliranjem.
 16. Ukinite ručak na poslu ili dostavu - Obroci se mogu spremiti kod kuće i nositi na posao. Jeftinije je i zdravije. Ušteda je i prekid pušenja.
 17. Ušteda na energentima - Može biti golema. Štedne žarulje, dvotarifno brojilo, prelazak na jeftinije grijanje.
 18. Pretplate i troškovi telefoniranja - Apsurdno je da troškovi telefonije budu skuplji od struje ili plina; rješenje je prelazak na jeftiniji tarifni model, promjena operatera ili paket proizvoda.
 19. Razmislite možete li pojačati prihode - Dodatni posao ili hobi može postati unosan. Razmislite što znate raditi i – počnite.
 20. Ne igrajte se, poreze shvatite ozbiljno! - Ako je vaš rad u sivoj zoni, lako se može dogoditi da zaradu pretvorite u gubitak. Ne igrajte se s Ministarstvom financija i porezima – na tome je pao čak i Al Capone.
0:00
0:00
T-com prigovori
e-mail: prigovori@t.ht.hr
Kada nepravda postane zakon, otpor je obaveza potrošača!  Samo informirani potrošač je zaštićen potrošač!  Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali (Margaret Mead)  Dobra zaštita potrošača nije samo u zakonodavstvu, ona može postići pravdu, stvoriti poštenije društvo i čak spašavati živote. (Helen McCallum)